2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Hogy válasszunk színeket a gyerekszobába?

Nem könnyű feladat a színek kiválasztása a gyerekszoba berendezése során, hiszen meghatározó szerepe van a helyiség hangulatának kialakításában.

A színek világának megismeréséhez és ahhoz, hogy megértsük, hogy melyik szín, mihez illik, egy olyan körlapot veszünk most alapul, amit 12 körcikkre osztottunk. A színeket a szIvárvány színeinek megfelelő sorrendben rendeztük: piros, pirosas naracs, narancs, narancssárga, citromsárga, sárgászöld, zöld, kékeszöld, kék, kékeslila, lila és pirosas lila.

Az előzőekben részletezett színkört láthatjuk a képen:

Színkör

A színkör egymással szemben álló színei az úgynevezett komplementer (kiegészítő) színek, mint például a narancs és a kék, vagy a pirosas narancs és a kékeszöld.

Kiegészítő színeket alkalmazhatunk például úgy, hogy egy megosztó színt és az annak komplementere melleti két árnyalatot használjuk együtt (például narancs és mellé kékeszöld, valamint kékeslila).

Csodálatosan hűvös, nyugodt környezetet varázsol a következő három egymás melletti árnyalat: kékeslila, kék és kékeszöld. Másik három egymás melletti szín, a narancssárga, citromsárga és sárgászöld választása pedig energikus és vidám hangulatot teremt.

Ne felejtsük, minden szín kiegészíthető semleges színekkel, azaz a következőkkel: fehér, bézs, barna, szürke és fekete.

Pár népszerű szín önmagában tolakodó is lehet, de semleges színekkel variálva harmonikussá tehetők ezek is.

A piros, a fehér és a fekete, vagy a narancs, bézs és barna valamint a rózsaszín, fehér és szürke csoportok jól bevált példák erre.

Mire is kell nekünk ez a színkör?

A színkör segíthet a gyerekszoba színvilágának kialakításában, akár hagyományos, akár valami kalandosabb megközelítésűre álmodtunk is meg azt, mint például a narancs és kékeslila fehérrel, vagy feketével.

Egyszerűsíti lehetőségeink áttekintését a színkör, de ha nincs kéznél egy épp, próbálgathatjuk akár a színesceruzáinkkal is a variációkat addig, míg ki nem alakítjuk a gyermek számára leginkább megfelelőt.

Persze még ennél is egyszerűbb kész színsémákat keresni a neten (hamarosan itt is találhattok néhányat), vagy lakberendezési boltokban. Ebben az esetben arra figyeljünk, hogy a színösszeállítás arányait próbáluk megtartani mi is.

Általánosságban elmondható, hogy a legélhetőbb színösszeállítások legnagyobb arányban világos, vagy hűvös színeket tartalmaznak és a harsány, ragyogó, nagyon intenzív, vagy a túl sötét színek kis arányban vannak jelen. Ezek szinte csak egy markáns “fűszerezést” adnak a színsémáknak.

A vizuális káosz elkerüléséhez igyekezzünk két, vagy három színre szorítkozni és ezek különböző árnyalataival, tónusaival valamint semleges színekkel variálni azokat.

Abban a pillanatban ugyanis mikor megkapjuk az összes ruhát, ajándékot és játékot és azok bekerülnek a szobába gyermekeink köré, a színkavalkád elkerülhetetlen lesz 🙂