2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Az egyik legkedveltebb őszi ünnepem a Márton nap és a hozzá köthető vigadalom. Imádjuk a népi hagyományokkal összekötött programokat, libalakomákat, baráti összejöveteleket. Ilyenkor elmegyünk egy rendezvényre, ahol jobban megismerhetik a gyerkőcök is a régi szokásokat.


Amit a Márton napról tudni érdemes

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

Ilyenkor szokás készíteni lámpást és mindenféle libás szépséget. Nálunk az oviban pl. minden évben van ilyen ünnepség. A gyerekek és felnőttek elkészítik közösen a lámpásaikat majd az ovit megkerülve a sötét utcán felvonulunk. A lámpások fénye beragyogja a környéket.


Ötletek lámpás készítéséhez

Üvegből, papírból, dekorgumiból nagyon egyszerűen készíthettek lámpásokat. Festékkel csodás képet varázsolhattok rá de egy zsákvászon szalaggal is igazán mutatós lámpás készíthető. Kisebbek papírból is készíthetik

(forrás:hobbymuvesz.com, pinterest, oviselet.blogspot.com)

 

(forrás: mesesgyongyok.hu, ovoneni.blog.hu, ovoda.webnode.hu)

Ha ti is készítettetek otthon vagy az oviban lámpást agy libuskát, osszátok meg velünk.

Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]