Még pár hét és kezdődik az ovi, suli és vele a reggeli őrület. A szeptember szerintem kemény mindenkinek hiszen nehéz visszaszokni a lazaságból a feladatokkal tele hétköznapokba. Kihívás ez a felnőttnek is nem hogy a gyermekeknek. Képzeld csak el, egyik nap még késő estig mókáztunk, másnap meg már időben le kell feküdni hiszen indul a “munka”.


A reggeli készülődés egy felfokozott állapot, akár ovis, akár kisiskolás gyermeke van az embernek. Mert ugye hiába tudja mindenki, hogy mit is kell tennie valahogy nehezen jön össze…ráadásul időre. Hiába tud felöltözni, mosakodni gyermekünk, reggelre valahogyan elfelejtődnek ezek a tevékenységek…Kapkodás, noszogatás nem öltözés…ne adj Isten hiszti és már el is késtél…

Hogy elkerüld a reggeli káoszt…

Nekünk szülőknek egyértelmű a reggeli rutin de a kisgyerekeknek nem teljesen. Éppen ezért jó dolog és nem utolsó sorban nagy segítség ha mindennek megvan a sorrendje, ha minden reggel ugyan úgy következnek az események, ugyan abban az időben fújunk ébresztőt.

A képes rutin kártyával a kicsik is könnyen meg tudják tanulni, hogy melyik lépés után mi következik. Játszva sokkal gyorsabban megy a reggeli feladatok teljesítése és talán a hiszti is elmarad.


Miért fontos?

A napi rutin segítségével a gyerekek fontos életvezetési készségeket tanulnak meg. Ilyen pl. Hogyan gazdálkodj az időddel. Segítsd őt a rutin kialakításában, ösztönözd. Az önállóság kialakításának pl. egyik első lépcsője, hogy kialakuljon a napi rutin. Segítség képpen készíthettek listát arról, hogy mit mikor kell megtenni. Ha még nem tud olvasni, akkor rajzoljatok megfelelő jeleket kártyalapokra így ovis gyerkőcöd is pontosan tudja majd, mikor mi a feladata.

Pár apró lépés..

Nálunk beváltak az alábbi tippek, amit most megosztok veletek. Ezekkel könnyedén alakíthatjátok ki a napi/reggeli rutint. Pár hét és utána már el is felejthetitek a feszültségekkel teli reggeli készülődést.

1. Előző nap készítsd ki a ruhákat

Nagyon jó módszer arra, hogy reggel ne azzal menjen el az idő, “mit vegyek fel”. Este beszéljétek meg ki mit szeretne felvenni, kiegészítőket ruhákat pakoljátok mindig egy helyre.

2. Időben ébredjetek.

Egy idő után megtapasztalod, hogy mi az az időpont, mikor fel kell kelni ahhoz, hogy kényelmesen elkészüljetek. ehhez ragaszkodj a későbbiekben is.

3. Használd a rutin kártyákat

Készítsetek vagy nyomtassátok ki azokat a kártyákat, amiket mi készítettünk nektek . Ha minden reggel ébredés után kezébe nyomod gyermekednek, rövid időn belül tudni fogja mi az ő feladata.

Töltsétek le a reggeli rutin kártyát és nézzétek meg milyen örömmel fogja nézegetni és csinálni a feladatok gyermeketek.

Reggeli rutin kártya melléklet