2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mekkora szerepe van a mesélésnek a gyermek fejlődésére. Akár még pocakos korban el lehet kezdeni hozzászoktatni az apróságokat, hiszen kutatások igazolják, a magzati korban elkezdett mesélésnek igen jótékony hatása van.


A későbbi szövegértés nagyban függ attól, mennyit meséltek korábban a gyerkőcöknek. No de hogyan is fogjunk hozzá? Milyen könyvet válasszunk? Milyen egyáltalán a jó mese?

Hogyan kezdj neki?

Hidd el, a legegyszerűbb dolog a világon. Az alábbi apróságokkal csak intenzívebbé teheted ezt az élményt. Könyv vagy fejből pattant történet, melynek ti vagytok a főszereplői? Ezernyi lehetőség, melynek csak a kreativitásod szabhat határt.

Néhány apróság amivel intenzívebbé teheted az élményt:

– dallamosan, hangsúlyozva mesélj, hiszen ezzel segíted kialakítani az ő kis belső képét. Olyan ez, mintha egy filmecskét készítene gyermeked.
– használd a képzelő erődet. nem baj ha elsőre nem kerekedik hetedhét országra szóló mesecsoda…sőt! a gyerekek nem erre vágynak, hanem arra, hogy anya vagy apa meséljen, amikben ők a főszereplők. Meríts ihletet a mindennapokból, eseményekből vagy akár az évszakokból. Mese születhet akár a kedvenc játékáról is…

Mit ne tegyél?

Nem kell a mese végén kis előadást tartani az erkölcsi normákról és tanulságokat levonni. Nem szabad összehasonlítani sem a “Bezzeg a királyfi segített te pedig nem szoktál…” Ezzel csak azt érheted el, hogy nem akar több mesét hallgatni. Ehelyett beszéljétek át és kérdéseket tegyél fel neki: “Szerinted ki cselekedett helyesen?” Csak akkor olvass mesét ha te is szeretsz olvasni… Aki utálja a mesét az inkább adja át ezt a lehetőséget a család más tagjának.

Milyen a jó mese?

Mindig életkornak megfelelőt válassz. Az aprócska gyerekek azokat szeretik, amikben az események közel állnak hozzájuk és velük is megtörténhetnek. Szeretik ha a mindennapok eseményei, a jól ismert szituációk elevenednek meg. Lehetnek állatos mesék is, melyben a szerepkörök megegyeznek pl.: anya medve és a kis bocs története…

Miből kerekedhet egy jó mese?

Szinte mindenből! Egy kirándulás, kaland, utazás, esemény, ünnep, egy szuper nap, játszótéren történt esemény, konyhai folyamatokról, főzésről, játékokról, plüssökről, emberekről, barátokról és családtagokról, növényekről és állatokról…na meg a szép színes falmatricákról. Ha nálatok is díszeleg egy a szoba falán, telepedjetek köré és már kezdődhet is az utazás. Találjatok ki egy történetet arról, hogy a falmatricán szereplő figurák honnan jöttek, mit csinálnak, kreáljatok egy eseményt,