2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Kisgyerekként olyan nagy izgalommal készülődtünk a húsvétra. Gyártottuk a zsúrkenyérből a szalámis szendvicseket, festettük a tojásokat és vártuk a locsolókat. Minden egyes legény nevét felírtuk egy díszes lapra és utána a suliban dicsekedtünk, hogy nekünk aztán milyen sok locsolónk volt.


Lassan itt a húsvét, vele együtt a lazítás, baráti és családi találkozások ideje. Szépen megterített ünnepi asztalokon pompázik az illatos kalács, ellenállhatatlan húsvéti sonka…

De vajon a nagyvilágban hogyan ünnepelnek? Van-e locsolkodás? Mit tesznek az asztalra?

Olaszország:

Locsolkodni nem szoktak. Az asztalra a hagyományos húsvéti torta kerül, ami sajtokkal, fűszerekkel és tojással töltött tészta. A süteményeket általában harang vagy nyuszi formára sütik, belsejükben valamilyen ajándékot rejtenek. A leghíresebb a Colomba, ami egy galamb formájú gyümölcsös kalács, ami a békét jelképezi.

Csehországban:
Locsolkodás helyett vesszőpálcával verik el a lányokat. Csehországban a nagyhét további napjai elég különleges elnevezéseket kaptak. A szerdát például Ronda szerdának keresztelték el. Ekkor fejeződik be a diákoknak az iskola, ami nem is baj, hiszen a gyerekeknek fel kell készülnie az ünnepre. Érdekes nevet kapott a Nagycsütörtök is, amelyet német hagyományokat követve Zöld csütörtöknek neveztek el. Ezen a napon annak érdekében, hogy egész évre biztosítsák az egészségüket főként zöldségféléket fogyasztanak.

Franciaország:
Hauxban 4500 tojásból álló omlettet szoktak minden évben készíteni. A hagyomány szerint Franciaországban a királyok kapták az országban fellelhető legnagyobb tojást .

Spanyolországban:
Semana Santa során körmeneteket tartanak, ahol akár 2 tonnás szobrokat cipelnek.

Finnországban
a húsvétot megelőző hét az elcsendesedés ideje. Jellegzetes ételük a Mammi. Ez egy malátából és rozslisztből készült édes kása

Egyesült királyságban

Simnel-tortát készítenek 12 marcipán golyóval díszítve az apostolokra emlékezve.

Ausztráliában

A mi megszokott hosszúfülü nyuszinktól eltérően, itt Bilbyt, az őshonos ausztrál hosszúfülü nyuszit lehet csoki formájában megvásárolni.

Sidneyben ilyenkor rendezik a “királyi húsvéti showt”, ahol az ország legjobb terményei és tenyésztett állatai mérkőznek meg egymással. A fesztivál hatalmas mulatság, tánc, zene és finomabbnál finomabb ételek kavalkádjával.

Görögország:
Korfun cserépedényeket és evőeszközöket dobálnak az utcára, remélve, hogy minél apróbb darabokra törnek. Télűző és tavaszváró céllal teszik mindezt.


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]