Véleményem szerint a kislányokkal könnyebb a dolgunk ha házimunkáról van szó. Az együtt eltöltött 3 év alatt nap mint nap részese lehet annak, hogy anya mos főz és takarít, sepreget és elpakol…bár a rendrakás örökös mumus szerintem. Lányaim pl. imádnak teregetni, felseperni, felmosni…na rendet pakolni már kevésbé.


Azt pl. tudtad, hogy egy amerikai egyetem felmérése szerint azok a gyerekek, akik koruknak megfelelően rendszeresen részt vesznek a házimunkában, jobban teljesítenek az iskolában és elégedettebbek? Sok helyen azonban ma is a házimunka egyfajta “büntetés”: ha nem viselkedsz rendesen te mosogatsz el!… hangzik gyakran…Pedig éppen meg kellene szerettetni ezt a fajta tevékenységet

A házimunka segít abban, hogy…

Tévhit, hogy csak a kislányokat kell bevonni a házimunkába. Egy kis konyhai ismeret, sepregetés, mosogatás vagy netán főzés a kisfiúk hasznára is válhat.

Amellett, hogy jobban teljesítenek az oviban, iskolában, jobb a társas kapcsolatuk is, ráadásul elégedettebbek az életükkel mint azok a társaik, akik egyáltalán nem tevékenykednek a ház körül. A magyarázat egyszerű, hiszen ezekkel a feladatokkal lesz sikerélményük, erősödik a pozitív önképük: “meg tudtam csinálni”. Figyeld meg gyermeked arcát, mikor az ebéd elkészítésében kiveszi a részét. Apának örömmel meséli, hogy ő egyedül készítette az ételt…büszke magára és várja a megerősítést.

Erősödik a családi kötelék is, hiszen az együtt töltött minőségi időnél nincs fontosabb. Bővül a szókincse, hiszen új eszközöket, tárgyakat, folyamatokat ismerhet meg.


Így fogjatok bele

Már egészen pici korban el lehet kezdeni. Egy 2 éves gyerek is örömmel veszi már kezébe a lapátot, seprűt. A lényeg, hogy legyen sikerélmény és ne dorgáld meg ha valami balul sül el. Mindig vedd figyelembe az életkorát, és a fejlettségét. Soha ne hagyd magára, ha kell segíts neki. Mindig magyarázd el, hogy mit miért csináltok, mi után mi következik.

A 2-3 éves gyerekek már elkezdhetik…

Ágyazza be a saját ágyát, tegye a piszkos ruhákat a szennyesbe, szedje össze a játékait, törölje le a bútorokat, párosítsa a zoknikat

A 4-5 éves gyerekek már örömmel végzik

Terítsen meg, szedje le az asztalt étkezés után, segítsen a vacsora készítésben, pakolja ki a bevásárló táskát, öntözze meg a virágokat, válogassa szét a szennyest

Bízd nyugodtan a 6-9 évesekre…

Porszívózás, teregetés, padló felmosása, mosogatógépbe be és kipakolás, főzésnél segédkezés

Türelem! A fenti teendő pár kezdeti lépés, amivel meg lehet szerettetni a házimunkát gyermekeddel. Ha apródonként haladtok, örömmel fogja csinálni, hiszen mindig lesz sikerélménye. Ha elkeseredik mert nem sikerült valami, akkor biztasd, segíts neki…és dicsérd meg MINDIG! 🙂 Legyél vele türelmes, soha ne szidd meg ha kiborul vagy kifolyik valami. Előfordul az, ,nyugtasd meg és folytassátok a munkát. A lényeg, hogy ne érje kudarc, ne hibáztassa magát.