2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Mi is ez a díszes fa?
Május elseje jeles nap a hagyományok szerint. Ilyenkor állítják a szép színes szalagokkal díszített májusfát. Más néven említik még: májfa, hajnalfa, jakabfa, jakabág néven is.

Miért állítottak régen májusfát?
Régen szerelmi ajándékot is jelzett. Április 30-ról május 1-je virradóra a legények a lányok ablaka alatt csendben felállították a díszbe öltöztet fát. Őrizni is kellett a fát, nehogy a rivális udvarlók kidöntsék. Településenként változott, hogy minden lánynak állítottak fát a faluban közösen vagy csak mindenki a saját szerelme háza elé állította. Viszont nagy szégyen volt, ha valaki nem kapott.

Májusfa kitáncoltatása:
A májusfa kidöntése nagy mulatsággal járt. Hozzátartozott előtte a körbetáncolása és a legények fel is másztak rá. A tetején borosüveg volt, bár néha megtréfálták egymást és csípős paprikás vízre cserélték a bort.

Májusfát sok helyen még ma is állítanak, ami nem csoda, hiszen nagyon kedves hagyomány kapcsolódik hozzá. Készítsetek otthon ti is.

Hozzávalók:

  • – nagyobbacska cserép
  • – ágak
  • – színes szalagok (készíthettek saját magatok kis pl.krepp papírból)

Készítettünk nektek egy fácska sablont, amit vágjatok ki, ragasszátok rá egy kemény papírra és a végén ragasszatok rá szalagokat. Kész is a szobai májusfa.

Sablon letöltése


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]