2+1 Akció rengeteg falmatricánkra! Nézd meg az összes 2+1 Ingyen Akciós matricát most! ! AKCIÓ tart: 2024. május 31. 24:00-ig, vagy a készlet erejéig. Ne maradj le!

Kisbabát vártok, vagy már nagyobbacska a gyermek és át szeretnétek alakítani a szobát? Nagy odafigyelést jelentő feladat, az már biztos. Biztosan saját magadon is tapasztaltad, mennyire befolyásolják a színek a hangulatodat.


Ha egy sötét helyre (pl.:bordó, sötétpiros) lépsz be, nyugtalanná, feszültté válhatsz. Ugyan ez igaz a gyerekekre is. Sokkal jobban és nyugodtabban érzik magukat egy semleges vagy pasztell színű helységben.Ha most jutottál el a gyerekszoba átfestéséhez akkor egy apró segítséget találsz itt.

Hogyan válassz megfelelő színt?

A színek világának megismeréséhez és ahhoz, hogy megértsük, hogy melyik szín, mihez illik, egy olyan körlapot veszünk most alapul, amit 12 körcikkre osztottunk. A színeket a szivárvány színeinek megfelelő sorrendben rendeztük: piros, pirosas narancs, narancs, narancssárga, citromsárga, sárgászöld, zöld, kékeszöld, kék, kékeslila, lila és pirosas lila.

Mi is az a komplementer szín?

A színkör egymással szemben álló színei az úgynevezett komplementer (kiegészítő) színek, mint például a narancs és a kék, vagy a pirosas narancs és a kékeszöld. Kiegészítő színeket alkalmazhatunk például úgy, hogy egy megosztó színt és az annak komplementere melletti két árnyalatot használjuk együtt (például narancs és mellé kékeszöld, valamint kékeslila).

Alapszabályok

A túl rózsaszín vagy túl kék színek lehet, hogy egy újszülöttnél még kezdetben jól mutatnak de inkább a kevesebb néha több elvet alkalmazd.

– Kerüld a neon színeket, erős pirosat, sötét árnyalatokat
– Vedd figyelembe a bútor és a szőnyeg színét is
– Maximum 2-3 színt kombinálj
– A pasztell színek megnyugtatnak
– A meleg színek élénkítenek, kellemesebbnek, otthonosabbnak érezzük
– A hideg színek optikailag tágítják a teret


A színpszichológusok -ugyanis létezik ilyen szakma is- kutatják a színek emberre gyakorolt hatásait. Véleményük szerint a:

Fehér: A tisztaság és az ártatlanság jele. Függönyök, textíliák, ágyneműkön jelenik meg leginkább. Könnyen variálható más színekkel is
Citromsárga: Élénkítő hatású, a belső szabadság színe, segít a kommunikációban. Jó belépni oda, ahol ez a fő szín. Érdemes alkalmazni ha a gyermeked magába forduló, zárkózott vagy valamilyen trauma érte.
Kék: Békét és nyugalmat áraszt, javítja az alvást és nyugtatja az idegeket. Alvászavaros gyermekeknek kifejezetten ajánlják. Ez a szín jól mutat a lányos és fiús szobákban is egyaránt.
Rózsaszín: A lányszobák nagy kedvence a pasztell rózsaszín, ami nyugalmat és kiegyensúlyozottságot áraszt magából. Azonban csínján bánjunk vele. A túl sok rózsaszín már a giccses kategóriát súrolja.

Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]