Ha nagyobbacska gyermeked van, biztos te is szembesültél már vele, hogy segíteni akar neked a főzésben, sütésben, csillogó szemmel figyeli minden mozdulatodat. Ez így van rendjén.

A gyerekek nagyjából azt csinálják/másolják, amit tőlük szülőktől látnak. Mi vagyunk a minta. Így van ez a konyha elfoglaltságokkal is. 2 éves kor körül, már ők is szeretnének fakanalat ragadni és kevergetni. Hagyd őket!

Engedd meg, hogy melléd álljanak, adj nekik feladatot. Ne arra gondolj, hogy így az ebéd 1 órával később lesz kész, hanem arra, hogy milyen szuper közös programotok van. Micsoda öröm lesz majd a kész étel tálalásakor elmondani apának, hogy segített gyermeked neked.

Nem csak az önbizalmát növeled ezzel, hanem a kreativitását, problémamegoldó képességét, szókincsét is. Egy egyszerű főzőcskének tűnik de látod, sokkal több ez annál.

Fontos, hogy legyél türelmes! Kezdetben biztos lisztfelhőben úszik majd a konyha, de nem baj. Idővel majd ezeket az újfajta mozgásokat is meg fogja tanulni.

A 3-4 éves gyerekeknek a gyúrható tésztán kívül már bővítheted a kört. Akár a palacsinta tészta összeállítását vagy a paradicsomlevest is rá lehet bízni. Persze a “tüzes” dolgokat még csináld te. Ha sütit süttök, a díszítést bízd rá. A kislányok ebben a korban imádnak cicomázni… szinte mindent.

A nagycsoportos korú, 5-7 éves gyerekek kezébe már nyugodtan adhatsz kést, apró szeletelésekhez. Természetesen nagyobb odafigyelést igényel a részedről de hamar elsajátítják ezt is. Egyedül már el tudnak készíteni pl.:szendvicset, salátát de akár a pizzát is rájuk bízhatod.

FONTOS: Mindig legyen sikerélménye


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]