Ne feledjétek már csak pár nap és beköszönt május elseje. Ha igazán jó az idő, készítsetek vagy állítsatok májusfát, mely igazán vidám dísze lehet az udvarnak. Ha kisfiadnak már van ovis szerelme, lepjétek meg a kislányt egy májusfával. Igazán hagyományőrző esemény lehet.


No de mi is konkrétan a májusfa? Mikor és miért állították régen? Olvass tovább és te is megtudod

A hagyomány, avagy miért állítottak régen májusfát?

Május elseje jeles nap a hagyományok szerint. Ilyenkor állítják a szép színes szalagokkal díszített májusfát. Más néven említik még: májfa, hajnalfa, jakabfa, jakabág néven is.

Régen szerelmi ajándékot is jelzett. Április 30-ról május 1-je virradóra a legények a lányok ablaka alatt csendben felállították a díszbe öltöztet fát. Őrizni is kellett a fát, nehogy a rivális udvarlók kidöntsék. Településenként változott, hogy minden lánynak állítottak fát a faluban közösen vagy csak mindenki a saját szerelme háza elé állította. Viszont nagy szégyen volt, ha valaki nem kapott.

Májusfa kitáncoltatása:

A májusfa kidöntése nagy mulatsággal járt. Hozzátartozott előtte a körbetáncolása és a legények fel is másztak rá. A tetején borosüveg volt, bár néha megtréfálták egymást és csípős paprikás vízre cserélték a bort.

Májusfát sok helyen még ma is állítanak, ami nem csoda, hiszen nagyon kedves hagyomány kapcsolódik hozzá. Készítsetek otthon ti is.

Hozzávalók:

– nagyobbacska cserép
– ágak
– színes szalagok (készíthettek saját magatok kis pl.krepp papírból)


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]