2+1 Akció rengeteg falmatricánkra! Nézd meg az összes 2+1 Ingyen Akciós matricát most! ! AKCIÓ tart: 2024. május 31. 24:00-ig, vagy a készlet erejéig. Ne maradj le!

Most született és már azt mondja “Anya” olyan gyorsan eltelt ez a kis idő, hogy csak kapkodom a fejem…hallani sokszor anyukák szájából…A te gyereked is beszél már? Nem? Még nem mond semmit? Ó az enyémnek már két hónapja be nem áll a szája…


A fenti szösszeneten szerintem minden édesanya átesik…Hajlamosak vagyunk egymás gyerekéhez mérni a sajátunkat, utána pedig pánikba esni ha valami nem egyezik… Az első és legfontosabb szabály: minden gyerek más ütemben fejlődik. Van aki ebben jobb, van aki abban. Pont.

ÉRTI CSAK NEM MONDJA

A kicsik sokkal többet megértenek mint ahogyan azt gondolnád. Kezdetben bár még beszélni nem tudnak de a környezetükben zajló beszélgetésekből rengeteget tanulnak és meg is értenek. Azt tudtad pl. hogy a lányok gyorsabban érnek és kevesebb a beszédhiba náluk mint a fiúknál? Az élénk és mozgékonyabb gyerekek általában hamarabb kezdenek el beszélni.

HOGYAN SEGÍTSD GYERMEKED BESZÉDFEJLŐDÉSÉT?

1. Nevezd meg: Mikor kisbabád kezébe adsz egy játékot, akkor nevezd meg. Mondd el, hogy pl. ez egy sárga kacsa. Minél többször hallja, annál gyorsabban fogja megtanulni az egyes tárgyak nevét, ezzel is gyarapítva a szókincsét.
2. Kommentálj: Bármit csinálsz, mindig hangosan meséld el a babádnak. Pl. Most anya kicseréli a pelusod. Megtörlöm a popsid. Tiszta pelust húzunk…
3. Beszéd közben nézz mindig a szemébe
4. Egyszerű , rövid kifejezéseket használj
5. Mivel a babákat nagyban befolyásolja, milyen hangnemben beszélsz hozzá, hangsúlyozd a mondani valódat.
6. Tegyél fel sok-sok kérdést a beszélgetés közben
7. Olvass gyermekednek minden nap.

Nincs kedve…

Vannak azonban olyan helyzetek, amik bizony kedvét szeghetik a kicsinek ha a beszédről van szó. Megfigyelték ugyanis, hogy azokban a családokban, ahol keveset beszélnek a gyermekhez, tehát nem ösztönzik a beszélésre, ott később és nehezebben is indul be a folyamat. Éppen ezért a fenti tippekkel ösztönözd gyermeked, biztasd őt a beszédre.

3 EXTRA TIPP: Ne gügyögj…

Figyelj, hogy ne csak te beszélj állandóan. Hagyd őt is szóhoz jutni. Még ha aprócska is és a feltett kérdésre csak gügyögéssel tud válaszolni, akkor is adj időt neki. Szintén gátló hatása van annak, ha gügyögsz, vagy direkt rosszul selypítve ejted ki a szavakat vagy ha állandóan kijavítod.