2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Kávé, avagy a nélkülözhetetlen láncszem

Szerintem nincs az az édesanya a földön, aki kávé nélkül kibírná. Reggel vagy hajnalban, mikor már századszor kelsz fel az éjszaka során, nincs édesebb és hívogatóbb mint a reggeli friss kávé.

Sok kismama dilemmája, hogy vajon szabad-e kávét vagy teát fogyasztani a várandósság és a szoptatás ideje alatt. Ha igen mennyit? Számít-e, hogy a nap melyik szakában fogyasztjuk?

Az éltető nedű

– A kávé és tea koffein tartalma gyorsan átjut a baba szervezetébe és ott, velünk ellentétben csak nagyon lassan bomlik le

– USA -ban és Angliában készített tanulmányok szerint a napi 200 mg koffeinnél többet fogyasztó édesanyáknál megduplázódott a vetélések száma, vala

mint megnőtt a kis súllyal születő babák száma.

– Ideális, ha nem közvetlen étkezés előtt és után 1,5-2 órával fogyaszd el a kávédat, ugyanis a koffein csökkentheti a a kalcium, vas és a C vitamin felszívódását.


Mennyi az annyi?

Azaz mennyi koffeint tartalmaz 1 csésze…

– 1 csésze presszó kávé: 80-95mg
– 1 csésze capucchino/latte: 60-80 mg
– 1 csésze fekete tea: 50 mg
– 1 tábla étcsokoládé: 30-80 mg
– 1 pohár kóla: 40 mg
– 1 doboz energiaital: 72 mg

Ezek az értékek csak átlag értékek, függenek a kávé pörkölésétől, a csokoládé minőségétől. Láthatod, hogy nem csak a kávéra és teára kell odafigyelni, hanem a csokoládéra. A kóla és energiaitalok azonban egyáltalán nem ajánlottak a terhesség ideje alatt.

Mit mond a szakma?

A legtöbb külföldi szakmai társaság egységesen napi 200 milligrammban maximalizálja a koffein bevitelt. Ez még biztonságosnak mondható.

Mikor igyam?

Azt tudtad, hogy az sem mindegy, hogy mikor fogyasztod a kávédat? Megállapították, hogy a röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé megakadályozza a kalcium, vas és C vitamin felvételét. Éppen ezért várandósan célszerű az étkezés előtt vagy után 2 órával fogyasztani eme nedűből.

Hogyan szokjak le a kávézásról?

Bizony vannak olyan helyzetek, mikor egy kismamának le kell mondani a kávéról. A legegyszerűbb ha először a szokásaidon változtatsz és a megszokott időben ugyan de pl. koffeinmentes kávét fogyasztasz. Ihatsz gyümölcsteát is de a fekete teát kerüld, hiszen az is nagy mennyiségű koffeint tartalmaz.

Ha álmosság tör elő, akkor nyitott ablak előtti mély lélegzetvétel vagy egy kis séta a friss levegőn, sokat segíthet.


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]