2+1 Akció összes falmatricánkra a készlet erejéig! Tegyél a kosaradba 3 FALMATRICÁT és a legolcsóbb INGYEN a tiéd! A kedvezmény automatikusan levonásra kerül a kosárból! Ne maradj le!

Mikulások a világ körül

Az egyre cseperedő lurkók fejében előbb-utóbb megfordul a kérdés: Hogyan tud a Mikulás egyetlen rövid éjszaka alatt eljutni mindenhová, hogy a világ összes jó gyereke másnap reggel ajándékot találhasson a csízmájában?

Úgy, hogy a Mikulásnak számos rokona van a föld különböző tájain, akik besegítenek az ajándékosztásban! De kik is ők?

Kik viszik az ajándékot más országokban?

Nálunk hagyományosan december hatodikára virradó éjjel érkezik a jó öreg Mikulás és tömi meg az ablakban hagyott csizmákat minden jóval. Ám az év utolsó havában az ajándékosztók népes családjának minden tagja felkerekedik, hogy a saját módján megjutalmazza a jól viselkedő gyerekeket, és hogy jobb belátásra bírja a rosszcsontokat. Ismerjük meg őket!

 

Ded Moroz, a Télapó

Kép forrása: https://www.pinterest.com/pin/471118810990384007/

A Mikulás orosz megfelelője, tőle ered a Télapó kifejezésünk is. Külsejében is hasonlít a Mikulásra, így leginkább elmaradhatatlan díszes vándorbotjáról különböztethetjük meg. A Télapóra szilveszterig kell várni, ezen az estén unokájával, Snegurockhával, azaz a Hó kisasszonnyal együtt ajándékokat hagynak a karácsonyfa alatt.

 

La Befana, a jószívű boszorkány

Kép forrása: http://www.ottawaitalians.com/

Az olasz Befana, külsőre csúf, öreg boszorkánynak tűnik, de a gyerekek nem félnek tőle, mert tudják, hogy valójában kedves és jószívű. Vízkeresztkor érkezik seprűnyélen és a kéményen keresztül ereszkedik le, aminek következtében tetőtől talpig tiszta korom lesz. Seprűjét azonban nem csak közlekedésre használja, mert mindig gondosan kitakarít vele maga után. Zsákjából gyümölcs és édesség kerül elő, amivel megtömi a kiakasztott zoknikat. A zoknikban minden gyereknek hagy egy fekete cukorkát, a „Befana szenet”, is hátha rakoncátlankodott az év során.

 

A Jólasveinar törpék

Kép forrása: https://pinterest.com/pin/353743745706093787/

13 cserfes törpe Izlandról. A Jólasveinarok a mikulás mini-verziói, akik nem csak ajándékot hagynak, hanem tréfálkozni is szeretnek. Az izlandi népi hagyomány szerint a törpék a hegyekből jönnek le 13 nappal karácsony előtt. Elbújnak a ház körül és minden este másik törpe dolga, hogy ajándékot csempésszen az ablakpárkányra kikészített gyerek-cipőkbe. Az ajándékoknak azonban ára van, mivel a törpék rettenetesen rakoncátlanok és imádják a csínyeket. Mindegyikük különböző módokon szokott borsot törni a háziak orra alá, például egyikük elcseni a maradékot a fazékból, más pedig hangosan csapkodja az ajtókat éjszaka és így tovább.

 

Hoteiosho, a japán szerzetes

Kép forrása: http://blogs.transparent.com/japanese

Hoteiosho, a szerencse hét istenségének egyike, buddhista szerzetes, aki jó kedélyében és testalkatában is hasonlít a Mikulásra. Azonban hátul is van szeme, így a rosszul viselkedő gyerekek semmiképp sem kerülhetik el a figyelmét. Mivel japánban a karácsonyt nem hagyományos ünnepnap, így Hoteiosho újévkor érkezik játékokkal teli puttonyával.

 

Tió De Nadal, a karácsonyi rönk

Kép forrása: http://www.geekyexplorer.com/

Spanyolországban és Katalóniában a Háromkirályok hozzák karácsonyeste az ajándékot, de a katalán gyerekek egy másik ajándékozó figurától is kapnak apróságokat: Tió de Nadaltól, a Karácsonyi Fatuskótól. A két kis lábon álló, üreges fatönkre mosolygós arcot festenek, fejére piros sipka kerül. December 8-án gondosan betakargatják, hogy meg ne fázzon, és kis ajándékokkal kezdik „etetni”. A kis fatönk sorsa karácsonyeste fordul sanyarúra. Ilyenkor nekitámasztják a kandallópárkánynak, majd a gyerekek botokkal kezdik csapkodni, egész addig, amíg hátul ki nem adja az édességeket.


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]