Ezt a csodás napot világszerte megünneplik, bár nem ugyan abban az időben. Magyarországon május első vasárnapja az édesanyáké.

Ennek a napnak a története az Ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban Rheának az Istenek anyjának és vele együtt az édesanyának vidám tavaszi ünnepeket tartottak. Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény színezetet is kapott. Akkor a húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották az ünnepet.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére.

A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” (forrás:wikipedia)

Szeretetünk és hálánk jeléül, készítettünk egy Anyák napi kártyácskát nektek.

Létay Lajos: Édesanyámnak
Ha csak egy virág volna,
én azt is megkeresném.
Ha csak egy csillag gyúlna,
fényét idevezetném.
Ha csak egy madár szólna,
megtanulnék hangján.
Ami csak szép s jó volna,
édesanyámnak adnám.

Anyák napi kártyácska letöltése


Ti küldtétek a falmatricáinkról:

[widgetkit id=”54″]